— Viipurin Työväenteatteri. Ensi viikolla esitetään Kasimir Leinon — Helsingin Kansallisteatterissa menestyksellä näytelty — "Lehtolapsi". Ennen joulua tulee Työväen teatterin yleisölle tilaisuus nähdä Conan Doylin oma dramatiseeraus "Sherlock Holmes", jonka teatteri — suurilla kustannuksilla — on onnistunut saamaan. Tahdomme muistuttaa ettei tämä ole sama kappale kun Viipurin esikaupungissa näytellään, ei saksalainen mukaelma joka löytyy painettuna, vaan Conan Doulin alkuperäinen teos. Toivomme että yleisö pitää näitä näytäntöjä mielessään.

— Talikkalan V. P. K. Näytelmäseura näytteli viime lauvantaina ensi kerran Ferdinand Bonn'in kirjoittaman nelinäytöksisen salapoliisikomedian Sherlock Holmes. Kappaleessa esitetään Lontoossa tapahtuvia salapoliisin seikkailuja. Sherlock Holmes on etevyydestään kuuluisa salapoliisi. Niin salaperäistä asiaa ei tapahtunut, josta hänen terävä järkensä ei saisi selville rikollisia. Lontoossa on kuollut eräs miljonääri mies nimeltä Kotagan ja hänen testamenttinsa on hävinnyt. Ei kukaan voi vähääkään aavistaa mihin testamentti on joutunut paitsi Sherlock Holmes. Hän kutsuu luokseen Kotagan lesken ja ilmoittaa hänelle, ettei kukaan muu kuin tohtori Mors, joka hoiti sairasta Kotagaa, ole voinut ryöstää testamenttia. Sherlock Holmes päättää ottaa asiasta selvän ja tutkia tohtori Morsin jälkiä. Mors taasen tuntee hymin Sherlock Holmesin etevyyden ja päättää tappaa hänet, ettei asia tulisi ilmi. Yritys ei kuitenkaan onnistunut ja niin alkavat viisas tohtori Mors ja etevä salapoliisi Shcrleck Holmes kamppailla keskenään  elämästä ja kuolemasta. Testamentilla ei olisi ollut mitään arvoa ilman Kotagan leskeä, sillä hän oli omaisuuden perijä ja siksi Mors päättää hankkia hänen suosionsa ja uskottelee leskelle että Sherlock Holmes on suuri huijari ja katsoo omaa etuaan. Se keino tepsikin alussa, mutta Sherlock Holmes, joka oli salapoliisina vaan sentähden, että totuus saataisiin julkisuuteen eikä syyttömäin tarvitseisi joutua kärsimään ja sitäpaitsi oli hän rakastunut rouva Kotagaan ja pani nyt kaiken viisautensa sekä kekseliäisyytensä alttiiksi onnistuen viimein voittamaan takaisin rouva Kotagan suosion ja monien seikkailujen jälkeen vangitsi tohtori Morsin. Testamentti joutui viimein oikealle omistajalleen. Siinä lyhykäisyydessään kappaleen sisältö.

Pääosaa Sherlock Holmesia esitti Riku Vuolio. Ensi näytöksessä oli hänen äänensä kovin yksitoikkoinen, mutta sitten vähitellen esitti hän salapoliisin osan tyydyttävästi. Frans Veijo tohtori Morssina oli hyvin harkinnut osansa. Hän sai hyvin sattuvasti esille sen inhoittavan ryöstämishalun, johon tohtori Mors oli päämääränsä kohdistanut. Hyvin oli hän maskeerattu, joten sekin vaikutti edullisesti. Eevi Vuolio Lady Kalogana oli heikonlainen. Hän puhuu niin hiljaan ja sukkelaan, ettei väliin saa ensinkään sanoista selvää. Kaarlo Kuusela Kuor Aku Kellari Smallweed kumpikin poliisi tarkastajia olivat paikallaan. Ida Pakarinen rouva Cheasena oli tällä kertaa onnistuneempi kuin esim. Elävissä kuvissa. Lulu Saari katupoikana oli kiitosta ansaitseva. Riku Kellari Fobsina oli paikallaan. Toiset osat ovat vähemmin huomattavia. Kehoitan Talikkalaisia tutustumaan kappaleeseen.L. H.


Työ n:o 268 19.11.1907.