Automobiililla tehty matka Suomessa









Noin 350 kilometriä matkusti pari nuorta, kauppaneuvos Victor Forseliuksen palveluksessa olevaa miestä, hänen omistamallaan moottorivaunulla, joka on valmistettu hyvöksitunnetussa Benz & Co:n moottoritehtaassa Mannheimissa Saksassa. Matka tapahtui ensin Turusta Raumalle, jota väliä on noin 100 kilometriä. Sen välin kulkivat he 5 ½ tunnissa, lukuun ottamatta niitä aikoja, jotka he käyttivät vapaaehtoisiin pysähdyksiin tehden noin 2 tuntia. Raumalta suunnattiin matka Suomen Suoviljelysyhdistyksen vuosikokoukseen Panelian kylässä, Kiukaisten kappelissa, joka matka tekee 35 kilometriä. Paneliasta jatkettiin matkaa Euraan, joka oli 19 kilometriä, Eurasta Kiukaisiin Viinikkalan taloon 13 kilometriä ja sieltä herra Forseliuksen omistamaan Laurilan taloon Huittisissa, 37 kilometriä matkaa. Laurilasta palasivat he Vampulan ja Pöytyän kautta taas Turkuun.

Vaunut, jotka ovat varustetut 3 hevosvoimaisella moottorilla, jota käyttämään käytetään pentsiiniä, on ulkonäöltään sievä ja muutoin tavallisten trillain näköinen, herättivät uutuutensa vuoksi siihen määrään ihmettelyä, että useista paikoissa ihmisiä oli kerääntynyt varta vasten tienvarsille niitä ihmettelemään.

Kun ottaa huomioon, että automobiili kulki esteettömästi koko välin, ylä- ja alamaat, soveltuvat nämät ajoneuvot myöskin meidän maassamme käytettäviksi ja olisivat ne tervetulleita harvaan asutuissa paikoissa. Matkustaminen näillä ajoneuvoilla on mukavaa ja halpaakin. Kone ei vaadi mitään käyttökustannuksia sen seisoessa, vaan ainoastaan liikkeellä ollessaan, jotavastoin hevonen aina, joskin työttömänä vaatii ravintonsa. Nämät vaunut soveltuvat erinomaisesti esimerkiksi kestikievarinpitoon, sillä ne ovat aina valmiina matkustajaa palvelemaan. Herra Victor Forselius omistaa tätä nykyä 2 näyte-automobiilia. Tämän nyt käytetyn automobiilin hinta on 4 000 mk ilman kuomia ja 4 300 mk kuomineen ja jalkapeitteineen.

Tarpeellista varovaisuutta noudattamalla eivät hevosetkaan kuulu sitä pelkäävän.






Uusi Aura n:o 182 8.8.1901.