Mikä on kauneus?


Kuinka erilaiset kauneudenkäsitteet eri kansoissa ovat näkyy seuraavista esimerkeistä:

Kukoistava kasvojen väri on meidän mielestä kadehdittava, mutta naiset Grönlannissa maalaavat kasvonsa sinisiksi ja keltaisiksi, ja kirjailevat usein ruumistansa siten, että nahan alitse vetävät noettua lankaa. Venakot pitäisivät itsiään rumina, jolleivät saisi maalata poskiansa valkoisiksi, ja hindulaiset sekoittavat safrania, rasvaa y.m. voidellaksensa sillä ihoansa. Hottentottilaiset maalaavat koko ruumiinsa täyteen mustia ja valkoisia täpliä, niin että näyttävät shakkilaudan kaltaisilta.

Europassa ihaillaan valkoisia hampaita, Japanissa pidetään keltaisia hampaita kauniina, intiani-naisten hampaat pitää olla punaiset ja Gosarefin naisten mustat.

Arabian naiset maalaamat huulensa sinisiksi, silmäkulmat mustiksi sekä sormet ja varpaat punaisiksi. Persian naiset pitävät mustaa rengasta silmäin ympärillä sekä kaikenlaisia viiruja kasvoissa hyvin kauniina. Naiset ja miehet Tyynen ja Intian meren saarilla maalaavat kuvia kasvoihinsa, huuliinsa ja kaikkiin osiin ruumistansa. Uuden Hollannin asukkaat tekevät arpia raapimalla ruumistaan raakun kuorilla. Pieniltä lapsilta he tavallisesti katkaisevat pikkusormen vasemmasta kädestä.

Persialaiset pitävät "kotkan nenää" kauniina, Haitissa on litteä nenä kauniin ja äidit siellä musertavat sen vuoksi vastasyntyneitten lastensa nenäluun. Venäjällä sanotaan ihailtavan pystynenää. Metsäläisheimot Oregon-virran tienoilla Amerikassa puristavat tyttölasten pääkallon litteäksi. Germanilaiset pitävät korkeata otsaa neron merkkinä; kreikkalaiset pitävät matalata otsaa välttämättömänä kauneuden ehtona.

Sivistyneessä Europassa ylistellään eri mielipiteitten mukaan keltaista, ruskeata tai mustaa tukkaa: Marianisaarilla pidetään valkoista tukkaa kauniimpana. Nykyajan persialaiset pitävät punaista tukkaa ilettävänä; mutta turkkilaiset sitä melkein jumaloivat.

Kiinassa pidetään pieniä silmiä erittäin kauniina ja tytöt venuttelevat lakkaamatta silmäluomiansa saadaksensa niitä pitkiksi ja ohueiksi. Kovasti kiristämällä nuorien tyttöjen jalkoja estetään niitä kasvamasta. Neljä pientä varvasta taivutetaan jalan alle ja saavat kasvaa kiinni jalkapohjaan. Sormien kynnet annetaan kasvaa niin pitkiksi, että niitä on suojeltava bambu-tupilla.

Uuden Suomettaren Juttu-Tupa 3/1890. (Uusi Suometar n:o 15 19.1.1890)