Alli Nissinen - Mattilan kamarissa


Mattilan kamarissa.
»Voi hyvänen aika sentään, »sanoi Mattilan emäntä ja pyöritti peukalojaan toistensa ympäri istuen porstuanpohjakamarin keinutuolissa. »Voi hyvänen aika sentään, sanon minä! Kaikkeen nyt meillä emännilläkin pitäisi olla aikaa. Ennen käytiin vaan kirkossa, markkinoilla, häissä ja ristiäissä, mutta nyt isännät karttavat matkaansa kokouksiinkin. Kun tuo meidänkin vaari menneellä viikolla aivan väkisin kuljetti minut kansakoululle, jossa oli suuri kokous. No, mitäpä siitä. Hyvähän siellä oli. Ja tuttuja siellä oli paljo.»

»Niinhän ne meilläkin kertoivat siitä kokouksesta,» sanoi Välipuron Miina. »Ja sanoihan ne pojat, että pitäisi sinne äidinkin lähteä. Mutta mitäpä minä vanha ihminen. Annoin nuorempien mennä ja jäin kotimieheksi.»

»No, kertoivatko ne tultuaan sinulle, mitä siellä kokouksessa sanottiin?»

»Kysyinhän minä pikku Annilta ja se sanoi, että yksi herra oli sanonut, että äidillä on nyt sama arvo kuin isälläkin. Jo minua nauratti sen tytön puhe. Se on virkeätuumanen heilakka.»

»Niin on nyt tosiaan asia, hyvä Miina. Nyt olemme mekin vaimonpuolet samanlaisia kansalaisia kun miehetkin. Saamme valita ja tulla valituksi, niin siellä sanottiin. Katsoppas, valita valtiopäiville. Siihen ei meillä ennen ollut valtaa, emmekä me sinne kelvanneet.»

»Vai niin, vai niin Vai sillälailla se on maailma muuttunut!»

»Niin, ja nyt meidän täytyy kaikkien tarkasti tuumia, että mekin puolestamme toimitamme sinne eduskuntaan viisaan ja ymmärtäväisen naisen, joka pitää huolta siitä, että meidänkin etujamme valvotaan kansan yleisten etujen rinnalla.»

»Äläpäs nyt tuota emäntätä! Ihanko totta?»

»Aivan totta. Ja meidän pitää keskustella ja lukea sanomalehtiä. Sanalla sanoen: meidän tulee nyt ottaa asioista selko! Se ei ole leikin asia. Mutta tätä oikeutta ei olekaan meille leikillä annettu.»

»Sanomalehdet ovat niin kalliita. Ei niitä köyhä jaksa ostaa.»

»Niitä on helppojakin.» Mattilan emäntä meni ja otti nurkkahyllyltä Emäntälehden. »Katsoppas tätä! Se maksaa vaan markan ja siitä on iloa ja hyötyä paljo enemmän edestä. Tämä Emäntälehti on juuri sopiva jokaiselle, jolla on vähän aikaa lukemiseen. Ja tässä tulee pitkin vuotta olemaan kirjoituksia kaikista naisia koskevista asioista.»

»Emäntä on hyvä ja tilaa sen minulle. Minä maksan hinnan vähitellen kehräämällä. Saahan tuo toki olla meilläkin joku lehti, kun nyt näin kummia kuuluu.»

»Ja varma on, että tämän lehden perästä pian teidänkin mökillenne tulee toinen ja kolmas lehti. Niin on maailman meno,» sanoi Mattilan emäntä. »Tämän ensimäisen lehden annan sinulle nyt lahjaksi — joululahjaksi.»

»Kiitoksia,» sanoi Välipuron Miina. »Kyllä nyt kotona hämmästyvät.»

»Niin ne tulevat monessa paikassa tekemään, kun ne huomaavat, että naiset heräävät,» sanoi Mattilan emäntä hymyillen.


Alli Nissinen

Emäntälehti 1/1907.