Kohtaus paratiisistaeli
miksi Eva ei tarvinnut palvelijatarta.
Eräässä naiskokouksessa sanoi eräs naispuhuja:

Eräs mies, eräs kurja yksilö miessuvusta on ottanut moittiakseen naisia. Hänen mielipiteensä mukaan me olemme laiskoja ja tuhlaavaisia, koska me emme itse toimita kaikkia töitä kotona, vaan annamme osan palvelijattarille. Oliko Eevalla ehkä palvelijatar, kysyy nyt tämä mies. Sitä hänellä ei tosin ollut, mutta minä kerron lyhyesti syyn, miksi Eeva ei tarvinnut palvelijatarta.

Syy oli, että Aatami oli aviomiesten esikuva. Hän ei koskaan tullut kotiin valittamaan, että hänellä oli reijät sukissa, että paidannappi oli irtaantunut ja että hänen hansikkaansa olivat rikki. Hän ei myöskään koskaan kulkenut katujen liassa eikä siis vaatinut, että hänen saappaansa olivat harjattavat. Eikä hän istunut tuntikausia sanomalehden takana hyökätäkseen äkkiä ylös kysyen eikö ruoka jo ole valmis.

Aatami teki itse tulen takkaan ja pani padan tulelle. Hän otti itse retiisit maasta, kuori perunat, terotti veitset j. n. e. Lyhyesti, hän teki aina velvollisuuten. Hän tyytyi yhteen ruokalajiin päivälliseksi eikä sanonut pahoja sanoja Eevalle, jos velli sattui olemaan pohjaan palanut tai paisti liiaksi paistettu.

Hän ei myöskään liannut serviettiä joka aterialla vaan pyyhki partansa viikunalehdellä. Hän ei tarvinnut yhtä tärkkipaitaa viikossa. Herramme oli luonut hänet tekemään hyötyä ja Aatami oli iloinen kun sai lypsää lehmät ja ruokkia kanat. Hän ei koskaan saattanut Eevaa pulaan tuomalla puolentusinaa nuoria herroja päivällisille. Iltasin hän ei mennyt yhdistysten kokouksiin saadakseen tilaisuuden olla kotoa poissa, eikä Eevan tarvinnut istua häntä odottamassa.

Sunnuntaisin ei Aatami mennyt "Hopeapään" pesutupaan olutta juomaan kun Eeva istui kotona Kainia tuudittamassa. Hän ei kiroillut sitä ettei voinut löytää tohveleitaan eikä antanut Eevan hapuilla niitä hiilihangolla sängyn alta. Hän ymmärsi että Eeva ei ollut luotu yksin miehen vuoksi, eikä hänellä ollut sitä hassua ajatusta että kotoinen työ on miehelle ala-arvoista. Senvuoksi ei Eeva tarvinnut palvelijatarta ja jos miehet noudattaisivat Aatamin esimerkkiä voisimme nytkin olla ilman palvelijatarta.

Luikuri-Jurkka 1/1902.