Napoleon I ja tarjoilija

Ranskalaiset lehdet kertovat Napoleon I:stä seuraavan hauskan kaskun. Napoleonilla oli tapana tuntemattomana kulkea ympäri Pariisia tutkiakseen väestön mielialaa.

Muutamalla tällaisella kävelyretkellä oli hän Friaulin herttuan Durocin seurassa, he menivät muutamaan ravintolaan ja tilasivat aamiaisen. Kun he olivat syöneet ja alkoivat maksaa, niin huomasivat he molemmat olevansa ilman rahaa. Mikä tuli nyt keinoksi? Heitä molempia yksinkertaisesti puettuja miehiä katseltiin jotenkin epäluuloisesti ja kun Duroc pyysi ravintolan ijäkästä emäntää odottamaan maksua niin teki tämä tiukan tenän ja sen lisäksi saivat he kuulla emännältä kaikellaisia nimityksiä, vieläpä hän uhkasi heitä poliisillakin.

Napoleon ja Duroc olivat vähällä joutua toivottomiksi.

Pitikö heidän 14 frangin takia, sillä sen maksoi aamiainen, ilmoittaa nimensä. Mutta silloin sekaantui asiaan eräs ravintolan tarjoilijoista. «Rouva« sanoi hän «nämät herrat eivät näytä lainkaan epärehellisiltä, vaan päinvastoin näyttävät he niin säädyllisiltä, että minä haluan tarjoutua maksamaan nuot 14 frangia. Jos minä erehdyn, niin saanen pitää asian vahinkonani.« Ja niin nän maksoi laskun.

Tunti sen jälkeen tuli Duroc jälleen ravintolaan ja kysyi omistajattaren ja tarjoilijan kummastukseksi vanhalta madamilta: «Paljonko ravintolanne maksaa?«

«Vähän enemmän kuin 14 frangia« vastasi rouva terävästi. «Ilmoittakaa häntä vaan koko summa«, sanoi Duroc tyyneesti. «Kyllä», vastasi emäntä, «30,000 frangia ei penniäkään vänempää«.

«Olkaa niin hyvä», sanoi Duroc ja samalla pani hän rahat pöydälle. «Seuralaiseni toimesta lahjoitan minä teille tarjoilija, tämän ravintolan palkinnoksi meille osoittamastanne luottamuksesta«.

«Ja seuralaisenne oli ...«

«Keisari ...«

Kaleva 23.2.1907.