Lumipalloilla tulipalon kimppuun
Lumipalloilla käytiin Englannissa taannoin erään tulipalon kimpuun — ja hyvällä menestyksellä. Kun vesijohto oli jäätynyt, lyötiin ikkunat rikki, ja sadat ympärillä seisovat uteliaat heittelivät nyt lumipalloja palavaan myymälähuoneeseen, jota pommitusta vastaan tuli ei kauvaa voinut pitää puoliansa.


»Maailman teurastuslaitokseksi» kutsuu muuan Amerikanlehti Yhdysvaltoja niiden lukuisien ihmisuhrien takia, jotka »eteenpäinkulkeva sivistys» siellä vuosittain vaatii. Yhtenä ainoana vuonna kuoli siellä tapaturmien kautta 57,513 henkeä. 19 viimeisen vuoden aikana tappoivat yksin rautatiet 143,527 ihmistä ja haavoittivat 931,450. Ainoastaan katuraitiotiet tappoivat yhtenä vuonna 49,000 henkeä. Joka vuosi palaa keskimäärin noin 6,000 amerikalaista ja rakennustöissä menettää siellä henkensä vuosittain 3,000 rakennustyömiestä ja haavoittuu noin 10,000. — Automobiilit tappoivat viime vuonna 229 henkeä ja haavoittivat useita tuhansia, enemmän tai vähemmän pahasti. Vuosittain murhataan noin 1,000 ihmistä ja kunkin vuoden heinäkuun 4 päivänä vietetty kansallisjuhla maksaa suunnilleen 500 ihmishenkeä, lukuunottamatta neljää tuhatta haavotettua.


-ski- ja -sky- päätteisiä nimiä kantavien, maahanmuuttaneiden Puolanjuutalaisten omaisuuden vakuuttamista ovat muutamat Amerikan palovakuutusyhtiöt jo pitemmän aikaa pitäneet siveellisesti vaarallisena vastuuna. Yhdysvalloissa olevien juutalais-yhdistysten keskusliiton esimies Ed. Lauterbach haastatteli tämän johdosta muutamien palovakuutusyhtiöiden johtajia, jotka osaksi antoivat vältteleviä vastauksia, osaksi vakuuttivat, ettei asia riipu yksinomaan rodusta, vaan että kristittyjenkin seassa on varsin epäiltäviä vakuutuksenottajia.

Wakuuttaja 5-6/1909.