Leo Tolstoi - Terveydenhoidon 10 käskyä

Terveydenhoidon 10 käskyä

Leo Tolstoin mukaan1. Pidä ilma raittiina läpi vuorokauden asunnossasi.

2. Ole päivittäin liikkeessä - joko työssä tai kävelyllä - raittiissa ilmassa.

3. Ole kohtuullinen ruokaasi ja juomaasi nähden ja olkoot ne laadultaan yksinkertaisia, mutta pilaantumattomia ja ravitsevia.

4. Nauti raitista vettä, maitoa tai hedelmiä. Siten lisäät työkykyäsi ja hyvinvointiasi.

5. Karaise ruumiisi kylmää kestämään pesemällä se joka päivä kylmällä vedellä, kesällä uimalla, missä siihen on tilaisuus: ota lämmin kylpy kerran viikossa. Älä pidä liian lämpimiä vaatteita.

6. Hanki itsellesi kuiva, kyllin tilava ja päivänpaisteinen huoneusto, jonka sinun pitää, mikäli mahdollista, saada vapaasti käytettäväksi.

7. Noudata mitä suurinta puhtautta kaikessa, myös siveellisessä elämässäsi, se on paras suojakeino tarttuvia tauteja vastaan.

8. Ryhdy säännölliseen ja mieltäkiinnittävään työhön, joka varjelee sinut sekä sielullisista että ruumiillisista tuskista. "Tee työtä kuusi päivää viikossa, mutta lepää seitsemäntenä", se tuottaa lohtua onnettomuudessa, se ylläpitää elämän iloa ja elämisen halua.

9. Älä harjota remuavaa huvittelua työsi lopetettuasi. Vapaa-ajat kuluta perheesi seurassa lukien, puhuen ja laulaen tai soittaen tahikka kuunnellen. Myöskin vapaa oleskelu luonnon helmassa on virkistävä ja opettava. Ainoastaan yö on varsinaista lepoa varten.

Turun Lehti no 100 31.8.1907.