Samuli Paulaharju - Mytoloogisia tietoja

Mytoloogisia tietoja.


Jumi. Paholaisella on sokia veli ja sen nimi on Jumi. Se aina ampuu umpimähkään vain, ja sattuu mihin milloinkin, siivattoihin, ihmisiin. Metsässä se astui. Se ampui jalan poikki, ihan ruumeneks Pistöjärvessä Kontulaisen Huotarilta tasaisella tiellä, kun Huotari oli syksyllä ansoille matkalla. Toiselta mieheltä ampui hevosen kun Kajaanista tuli. Sisuksien kautta ampui ja ristiluut ihan tuhansiin tuliseks mäsäks. — Jos Jumi olisi näkevä, niin se ampuis kaikki. Onhan sen nähnyt monikin, se on se toispuolehinen.

Svinja. Tähti kun kirpuo taivahasta, niin sanuo (kun sen näkee): amin! Jos ei tokatii sanuo, niin siitä tähestä syntyy moatilmah svinja. Svinja on toisipuolehini metsän elävä. On niin kuin ihminen, mutta on niitä toisipuolehisii.

Nauriin jumalasta. Nakrista kylvettäessä luetaan:

Pyhä Äkrässie kasvattele,
osalla olomattomien,
varalla viljasien dai vaivasien,
dai varkahien varalla.
Kasvattele kallellah,
veännyttele veärälläh,
syvi syrjälläh,
lomatusta loukuttele,
ylitsekatehen mielen,
hyvän suovan mieltä myöten,
pahansuovan päitse mielen!

kolmitsi lukea, sitten alkaa sylkeä nakrista.

Äkrässie l. Akrässii on »nakrehen jumala», »sitä sillä keinoin puhutellah.»

Kun on suuria nakriita kasvanut, sanotah: »tähänp'on kasvattanut Pyhä Äkrässii suuria nakriita». »Onpa teillä Pyhä Äkrässii kasvattanut suuria nakriita».

Käypi erähät metsästä muurahaiskekuo, jota pannaan ensimmäiseen vakoon, kuti käydään kyntämään nakrismaata. Sanotaan, kun kekuo otetaan: »mie lähin etsimäh nakris-jumaloo». Vakoon pantaessa sanotaan: »nakris-jumala nyt nakrista kasvattakah. Tähän tulkah niinkun siekloo elikkä peätä eli taikinan katetta!»

Kylväessä Äkrässiistä luetah:

Lyyli, lyylittää. »Lappalaiset on lyylitetty ve'et da metsät hinkusaks, jot hinkautuu siitä ves' tai metsä ihmisii kiusoomah».

»Ka, niin semmoisilla lahjoilla lyylitetty, lyylillä pietty...»

»Kovan lyylillä pitää naistah» (pitää hyvänä).

»On kovin lyylillä pietty, ei ole hänkäistyny.»


Ylläolevat tiedot kirjoitetut Vuonniselaiselta pakkuuja-eukolta Anni Lehtoselta (43-v) Oulussa.


Samuli Paulaharju.

Kotiseutu 6/1911.