Samuli Paulaharju - Salaoppeja

Salaoppeja.

Uusikirkko, Karjal. kannas.


»Ruumee saippual», sillä saippualla, millä on kuollutta pesty, kun pesee silmänsä, niin sitten voi nähdä »kirkoväkkee». Niitä kun lähtee katsomaan, ja niitä sitten tulee vastaan pitää antaa niille tietä. Jos ei anna niin ne käyvät kiinni. Muuan poika ei ollut älynnyt antaa tietä ja olikin joku kirkon väestä käynyt kiinni ja poika oli saanut sen kanssa tapella itsensä puolikuoliaaksi, kunnes tuli aamu. Kun poika oli ollut kuun puolella, niin oli päässyt päälle, mutta jos oli joutunut vastaiselle puolelle, niin oli toinen päässyt päälle.

Pirun voivat toisinaan kateelliset, ilkeät ihmiset noitua toisen rekeen tai rattaille. Silloin ei hevonen, hyväkään saa ajopelejä paikalta hievahtamaan, taikka voi myös pyörät tuon tuostakin singota akselista metsään. Jos haluaa nähdä, millainen äijä se paholainen on, mikä siinä ilkaa tekee, niin katsoa häntä suitsien kuolarautain pohjukan läpi. Saman tempun voi myös tehdä vihkisormuksella.

Itsensä voi saada näkymättömäksi, kun tappaa mustan kissan, jossa ei ole valkeaa karvaakaan, keittää sen, kokoaa luut ja katsoo niiden läpi vesiastiaan, niin minkä luun läpi katsoessaan näkee kuvansa, niin se panna taskuunsa. Silloin saa toisen silmät niin käännetyiksi, jotta saa tehdä vaikka mitä pahaa, eikä toinen tiedä kuka se on.

Kun syöpi yhdeksän syntymättömän sydäntä, niin silloin ei syöjälle voi kukaan mitään. Hän voi muuttaa itsensä millaiseksi tahtoo, voi lentääkin.

Sanajalan kukan jos löytäisi, niin oppisi lintujen kirjatkin(kielen). Sanajalka on kukassa vain juhannusyönä juuri 12 aikana.

Nästyykiä pitäisi kastaa 9 ihmisen vereen, sen saman kohdan, ja lukea ne veret, jotta

»mustaveriset, valkeeveriset,
ristiveriset ja viljaveriset,
minun vereni ylinnä».

Jos sitten pyyhkii sillä nenäliinalla avainta, niin vaikka se olisi millainen, niin sillä saa auki, vaikka millaisen lukon. Näin oli ennen muuan mies, Venttu-Kustaa opettanut.

Korpin valkean sulan kun saisi, niin sillä voisi avata kaikki lukot. Korpissa ei ole kuin yksi valkea sulka, siinä närän alla (rinnassa). Kun korpin höyhentää ja panee virtaan kaikki höyhenet, niin yksi jääpi paikalleen, muut vie virta. Se yksi on se valkea sulka, vaikka olisi mustakin. Ammuttaessa voi korppi, ellei heti kuole, itse nokata valkean sulan pois rinnastaan.

Palokären kielellä voi myös avata lukon. Sillä voi myös avata kuuron korvat. Ja kun mykän kielen alta sillä laskee verta, voi mykkä ruveta puhumaan.


Samuli Paulaharju.

Kotiseutu 3/1911.