Zacharias Topelius - Suuri kysymys


Suuri kysymys.


Kirjoittanut
Z. T.







Tiedätkö, mikä kysymys se on, joka läpitunkee taivaan ja maan, elämän ja kuoleman? Tiedätkö, mitkä sanat ne ovat, joita kuulee matalassa kehdossa, vieläpä syvän haudankin partaalta? Ne soivat soimistaan ja soivat vielä loppumattomassa ijankaikkisuudessa. Niitä on ainoastaan kolme vähäistä sanaa, ja niillä on kuitenkin elämän ja kuoleman salaisuus:

Rakastatko sinä minua?

Rakastatko sinä minua? kysyi kerran äitisi, kun hän istui nojauten kehtosi yli ja katseli sinua lempein, säteilevin silmin. Ja sinä et saattanut vastata, sillä et osannut puhua, mutta kentiesi jo saatoit hymyhuulin ojentaa pienet käsivartesi ja katsoa äitisi silmiin, ja äiti ei pyytänyt enempää, hän tiesi jo vastauksesi: kyllä minä rakastan sinua! Onnellinen äiti! Onnellinen lapsi! Jos äiti ei olisi lukenut vastausta suloisessa hymyssäsi, niin olisivat poskensa vaalenneet, sydäntänsä olisi kylmetyttänyt, ja äiti olisi surusta mennyt pois kuolemaan. Mutta nyt tiesi äiti, mitä tahtoi tietää, nyt tiesi hän kaikki, ja antoi sitten kärsivällisesti itsensä alttiiksi. Hän sai palkkansa; mitä enempää tahtoikaan?

Kun sitten tulit suuremmaksi ja olit jo päässyt kätkyestäsi, kohtasi sinua sama kysymys kodissasi; omaisesi ja ystäväsi kysyivät kaikki sinulta: rakastatko sinä meitä? Jos et heitä rakasta, niin kotosi ei ole enää sinun kotosi, ystäväsi menevät pois, ja tyhjyys on ympärilläsi, tyhjyys sydämmessäsi. Mutta jos heitä rakastat, silloin on kaikki hyvää ja iloista, silloin annetaan sinulle erhetyksesi anteeksi, ja silloin et tahdo pahaa tehdä.

Niin on aina ja joka paikassa. Tiedätkö, minkä tähden maamme on viheriä kesän aikana ja minkä tähden se antaa meille kodon, vaatteita ja ruokaa ? Se on kaikki Jumalan lahja, mutta meidän maamme viheriöitsee ja kantaa hedelmää ainoastaan jos sitä rakastamme. Vaan jos maatamme ylenkatsoisimme ja jättäisimme sen köyhyyden tähden, niin ei se milloinkaan enää tulisi viheriäksi niin kuin ennen. Se olisi kuin suuri saari Novaja Semlja kaukana Jäämeressä: siellä on puolen vuotta alinomainen päivänpaiste, vaan kuitenkaan ei siellä kasva ainoatakaan puuta eikä ruohoa, ja maa on ikuisen lumen peitteessä. Taikka se olisi niin kuin Saharan erämaa kaukana Afrikassa: siellä ei ole koskaan talvea eikä pakkasta, mutta kuitenkaan ei siellä löydy puita eikä kukkia, vaan ainoastaan polttava hieta ja kuumat hiekka-aavan tuulet.

Kun köyhä paimentyttö kävelee metsässä, kuulee hän kevättuulien suhisevan puitten alastomissa oksissa, ja silloin kysyy koivu häneltä: rakastatko sinä minua? Totta kai rakastan minä sinua, vastaa paimentyttö. Silloin iloitsee koivu, niin että se tuntee ilon sisimpään ytimeensä, ja nesteet nousevat
kuorien alle, ja urpulehdet puhkeavatsen oksille. Niinikään sanoo pelto talonpojalle, joka kyntää sitä: rakastatko sinä minua? Totta rakastan minä sinua, vastaa talonpoika. Silloin alkaa pelto itää, ja viheriät oraan korret kuiskattavat toisillensa ehtootuulessa: kasvakaamme korkeiksi ja kaunihiksi, että kantaisimme runsaita tähkäpäitä ja antaisimme leipää ystävällemme.

Samaten sanoo laiva merimiehelle: rakastatko sinä minua? Totta kaiketi sitä teen, vastaa merimies. Silloin levittää laiva purjeensa ja sanoo tuulelle: joudu, joudu, ystävälläni on kiire, hän tahtoo kotiin satamaansa.

Ja rauta, joka tulipunaisena ahjossa hehkuu, sanoo sepälle: rakastatko sinä minua? — Sepä kysymys! huudahtaa seppä ja alkaa vasaroida, ja kova, luja rauta taipuu kuin pehmeä vitsa hänen taitavissa käsissään.

Tauno istui eräänä päivänä ja haukotteli läksynsä ääressä, ja silloin kirja kysyi häneltä: rakastatko sinä minua? Ei, sitä en suinkaan tee, vastasi Tauno. Silloin alkoivat kaikki kirjaimet hyppiä hänen silmäinsä edessä niinkuin hyttyset päiväpaisteessa, ja Tauno haukotteli haukottelemistaan koko nuoruutensa ajan.

Rakastatko sinä minua? sanoi piano Miinalle, joka soitti ikäviä askeloitansa. En, vastasi Miina, en tiedä mailmassa ikävämpää kuin sinun askeloitas. Waan arvaapas! silloin alkoi piano koputtaa, koskettimet puutuivat eivätkä antaneet ääntä: kaunis soitto pakeni iäksi päiväksi Miinan soittokoneesta.

Mutta tunsin kerran kaksi köyhää lasta: niillä ei ollut kirjaa eikä pianoa. Erkin kirja oli luonto: hän kokosi kaikenlaisia yrttejä ja — seurasi tarkasti niiden kasvamista, Kreetan piano oli pieni kantele, jonka hän itse oli kokoon pannut rautalankakielistä. Rakastatko sinä meitä? sanoivat metsän kasvit Erkille. Niin, sitä teen, vastasi Erkki. Mene siis kaupunkiin, kuiskasi metsä: siellä löydät toisen, joka meitä rakastaa, hän antaa sinulle oppia, että kerran tulet viisaimmaksi mieheksi luonnon tuntemisessa. Sama kysymys suhisi hiljaa Kreetan kantelon kielissä: rakastatko sinä meitä? Niin, niin, totta kaiketi rakastan teitä! Ja kanteleensa kasvoi ja soi kirkkaasti kuin hopea vuorissa, ja Kreeta tuli taitavaksi laulajaksi, hän osasi soittaa niin kauniisti, että sai ilokyyneleitä nousemaan ihmisten silmiin.

Köyhä paimenpoika istui illalla metsässä ja katseli taivaan tähtiä. Silloin kuuli hän äänen valoisasta taivaasta, joka hiljaa kysyi: rakastatko sinä meitä? Niin, sanoi poika, minä olen rakastanut teitä niin kauvan kuin muistan. Mene siis kouluun tuolla kylässä, sanoivat tähdet, ja rukoile saadaksesi oppia, mitä tarvitset. Poika meni ja teki työtä kaiken päivää, mutta illalla istui hän yksinänsä ja puhui tähtien kanssa kieltä, jota ei kukaan ymmärtänyt. Mitä sanoivat ne hänelle? Ei kukaan tiedä. Mutta saamme nähdä, että pojasta tulee jotakin merkillistä.

Mahtava ruhtinas istuu valtaistuimellansa, ja hän kysyy suurelta maaltansa: rakastatko sinä minua? Niin, vastaa maa, sinä tiedät, että olen uskollinen; enkö ole sitä osoittanut? Ja taas sanoo maa ruhtinaalle: rakastatko sinä minua? Niin, vastaa ruhtinas, se on velvollisuuteni ja kunniani, olen myöskin sitä osoittanut. Ja niin astuvat maa ja ruhtinas rinnatusten ilossa ja tuskassa ja silloin on sopu ja rauha elämän murheissa.

Mutta sama kysymys nousee yhä korkeammalle eikä pysähdy ennen kuin Jumalan kaikkivaltiaan istuimen ääressä. Rakastatko sinä meitä? sanoo maailma Jumalalle, ja kaikki olennot — ihmiset, eläimet, kasvit, kivet, tähdet ja taivaat — ne puhuvat omalla kielellänsä ja kysyvät: Herra, rakastatko sinä meitä? Silloin vastaa Jumala pyhällä sanallansa ja kaikilla hyvillä töillänsä: ettekö tiedä, että olen rakastanut teitä, ennenkun maailma oli luotu, ja että koko maailma on rakkauteni luoma? Enkö ole suojellut, hoitanut ja ylläpitänyt teitä ajan alusta? Olette syntiin langenneet ja murhetta saattaneet Isällenne taivaassa, ja kuitenkin on Isänne antanut teille Vapahtajan, joka on kärsinyt ja kuollut teidän synteinne tähden, ja kuitenkin on Jumalanne antanut teille lupauksen periä ijankaikkisen elämän, jos vaan uskotte Hänen sanansa ja käännytte hänen puoleensa kaikissa tuskissanne. Enkö teitä rakastaisi, köyhät lapsukaiseni!

Niin, niin, huutavat kaikki maailman äänet takaisin, katso, Herramme ja Jumalamme on täynnä rakkautta, armoa ja laupeutta. Ei kukaan rakasta niinkuin Hän.

Mutta silloin tulee Jumalan ääni ihmisen tykö ukon ilman jylinässä, tuulen hiljaisessa suhinassa ja omassatunnossamme ja tunkeutuu sisimpäämme samalla kysymyksellä: rakastatko sinä minua?

Mitä vastaamme? Meidän täytyy luoda silmämme maahan, laskea polvillemme ja sanoa: Herra, totta kaiketi pitäisi meidän rakastaa Sinua ylitse kaikkia ja koko elämämme ajan totella tahtoasi. Mutta tiedät, että olemme köyhiä, syntisiä lapsia ja usein unhotamme rakkautesi. Ole laupias meitä kohtaan Kristuksen tähden ja anna meille pyhä henkesi, että joka päivä oppisimme yhä enemmän rakastamaan Sinua, palvelemaan Sinua ja ylistämään Sinua kaikkena elinaikanamme.

Hyvä, sanoo Herra, jos olette lapseni ja pidätte minua sydämmestänne rakkaana, niin rakastakaat keskenänne toinen toistanne minun tähteni! Ei ole mahdollista rakastaa Jumalaa ja vihata veljeänsä.

Kääntänyt
T. S.






Tilhi 6/1885