Daniel Fallström - Pére-Lachaisesta La Morgueen


Pére-Lachaisesta La Morgueen.

Kirj. Daniel Fallström.

Suom.






Näen usein ajatuksissani, varsinkin hämärässä, aito pariisilaisen naisprofiilin — kotkannenineen — kaksi tummaa, uneksivaa silmää ja vartalon, notkean ja pehmeän, kuin vain on pariisittarella ...

Oleskellessani Pariisissa olin oppinut pitämään Pére-Lachaisesta. Vietin siellä usein päiväni, kirja kädessäni, jonkun akaasian varjossa ja Pariisi jalkaini juurella, josta melu ja hälinä kohosivat luokseni hiljaisena ylistyslauluna työn kunniaksi, sillä Pariisi tekee enemmän työtä kuin mitä se huvittelee, sanottakoon mitä vain.

Ja Pére-Lachaisessa, Abélard'in ja Heloïse'n haudalla, minä ensi kerran näin tuon naisprofiilin.

Paikasta, jossa Heloïse'n ja Abélard'in jäännökset ovat jälleen yhtyneinä niinkuin yksi hautakirjoituksista kuuluu, on tullut pyhienvaelluspaikka, jonne se osa Pariisia, joka onnettomasti rakastaa, pyhiinvaeltaa, ja Abélard'in rakastetusta on tullut onnettoman rakkauden suojeluspyhä.

Tällä haudalla, jonka rakennustapa muistuttaa Notre Damea, näkee melkein aina kukkasia, ei ylhäisten, vaan köyhien, ei kameelijoita eikä ruusuja, vaan lemmikkiä ja
orvokkia.

Ylhäisön puolella, Faubourg S:t Germainessa, ollaan epäilijöitä. Ylimalkaan ei enään uskotakkaan rakkauteen ja sitäkin vähemmän uskotaan, että pyhimyksien puoleen kääntyminen auttaisi, kun rakastaa onnettomasti. Kärsitään alistuvaisesti, eikä anneta maailman huomata sitä, ja lopetetaan kylmäkiskoisuudella tai valitaan toinen suloisempi. Mutta kansannaiset ymmärtävät vieläkin rakastaa intohimoisesti ja vähemmän hienoksi hiotun pinnan alle kätkevät he vielä kipinän alkuperäistä runoutta, joka surun päivinä saa heidät etsimään jotain korkeampaa, ja heidän uskonsa yksinkertaisuus saa heidät polvistumaan pyhimyksien edessä ja uskomaan heille hetken huolet. Ne ovatkin melkeinpä yksinomaan kansan nuoria naisia, jotka ripottelevat kukkia Abélard'in ja Heloïse'n haudalle.

Ja että hän, tämä tyttönen, joka näytti olevan seitsemän- tai kahdeksantoista vuotias ja joka niin usein, melkeinpä päivittäin — suuruksen aikaan — tuli Pére-Lachaise'en laskemaan vaatimattoman vihkonsa sille hautakivelle, jonka alla Heloïse lepäsi, että hän oli kansanlapsia, huomasin minä ensi katseella hänen puvustaan.

Alussa tuli hän kevein askelin kapeata polkua pitkin, joka johtaa hautakivelle, ja kirkkaasta, avoimesta katseesta, luottavasta hymystä, joka päilyi hänen raittiilla huulillaan ja piiloutui hänen helakoitten poskiensa kuoppiin, saattoi nähdä, että hän toivoi, että hän vielä uskoi oman kauneutensa ja pyhimmyksien voimaan.

Hänen sitten seisoessaan rauta-aituuksen vieressä, joka ympäröi hautapaikkaa, nosti hän ihastuttavan notkealla ja keveällä liikkeellä vihkosen ilmaan ja pudotti sen sisäpuolella olevalle kivipaadelle. Sitten hän polvistui ja teki ristinmerkin, ja minä näin silloin selvästi, kuinka nimi, hiljaa ja vapisten, hiipi hänen huuliltaan — hänen nimensä, jota tyttönen rakasti, mutta joka ei hänestä välittänyt.

Seuraavana hetkenä hän nousi, suoristi hameensa rypyt ja meni pois samaa tietä kuin oli tullut. — Minnekä? — En tiedä. — Ehkäpä tekokukkatehtaaseen Quartier Latin'iin tai jonkun ompelijattaren luokse Faubourg Montmartréen.

Mutta vähitellen, asteettain voipi sanoa, kuoli hymy hänen huuliltaan, poskien kuopat hävisivät, silmät tulivat yhä suuremmiksi, varjot niitten ympärillä yhä tummemmiksi, niitten säihke yhä synkemmäksi. Mutta entiseen tapaan tuli hän kahdentoista aikaan kielo = tai orvokkivihkoineen Abélard'in ja Heloïse'n haudalle, polvistui ja kuiskasi nimen ja teki ristinmerkin.

Sitten alkoi hän olla tulematta — hänen kukkavihkonsakin ennätti kuihtua, ennenkuin se vaihtui uuteen — viimein ei hän tullut enään ollenkaan, ja eräs hautuumaan vartioista otti vihdoin pois auringon kuivaamat kukkaset eikä niitten sijalle ilmestynyt uusia.

Nuori tyttö oli hävinnyt, mutta minä löysin hänet jälleen.

Se tapahtui la Morguessa, Pariisin ruumishuoneessa, joka sijaitsee Notre Damen takana Seinen saarella.

Minun piti mennä kotiini, vinttikamariini Qvartier LatinMssa, ja kun tieni vei la Morguen ohi, menin sisälle.

Tuolla, suunnattoman lasiseinän takana, kivivuoteella kauvimpana oikealla, näin jälleen hänet, joka oli pyhiinvaeltanut Heloïse'n haudalle, ja joka sitten, huomattuaan turhaksi yrityksen, millä koetti voittaa omakseen rakastettuaan, oli mennyt Seine'stä etsimään unhotusta ja ikuista rauhaa.

Faubourg S:t Germainessa ollaan oikeassa. — Miksi pitäisi ihmisen luottaa pyhimyksiin halutessaan rakkauden onnea? — Rakkaus .:... joutavaa! ....

Hän oli aivan näköisensä, tuo pienokainen. Kotkanprofiili oli vain terävämpi, huulet hiukkasen auki, ikäänkuin olisivat ne vielä kuolemassakin kuiskanneet nimeä, kaikkia muita rakkaampaa, ja hiukset, hienot, sysimustat hiukset olivat takertuneet ohimoihin, silmäluomet olivat vaipuneet alas.

Hänen pukunsa oli vieläkin huolellisempi kuin tavallisesti. Hänellä oli hansikkaat, ja ruumiinmukaisen, hiukan kuluneen päällystakin taskusta pisti näkyviin kultaristinen rukouskirja. Raukkanen! .... Hansikkaat ja rukouskirja! — Hän tahtoi olla hieno ja hurskas astuessaan enkelien siskopiiriin....




Kodin Kuvasto 10.12.1910.