Katrin nukki

Katrin nukki.

Katrin äidin luona oli eräs täti vieraana. Täti oli juuri palannut Hankoniemeltä, jossa oli koko kesän ollut kylpemässä, ja hänellä oli siitä paljon kertomista. Hän sanoi merikylvyn olleen hyvin terveellistä, niin että hänen pieni kipeä Helminsäkin oli tullut siitä reippaaksi ja punaposkiseksi.

Katri kuuli, mistä oli puhe, hän kuunteli ja kuunteli ja näytti hyvin tuumailevaiselta; — ei puhunut sanaakaan, vaan pujahti pois toiseen huoneesen. Siellä oli hänen nukkiensa koti; muut kutsuivat sitä kaapiksi vaan, mutta Katrin mielestä se oli suuri talo. Siinä talossa asuivat Maiju ja Thyra. Thyra oli kauniimpi kuin Maiju, sillä se oli vahanukki, ja Maiju oli puusta; mutta Katri rakasti kuitenkin enemmän Maijua, sillä sen kanssa hän oli leikkinyt niin kauan, kuin muistaa taisi, ja heillä molemmilla oli ollut niin monta hauskaa hetkeä yhdessä. Niin, mutta nyt oli Katri kauan aikaa nähnyt, että Maijun käsivarret alkoivat irroittua, ja kukaties ne jonakin päivänä ihan putoaisivat. Tätä ajatellessa tuli Katrin sydän aina surua täyteen.

Ja nyt kiirehti Katri Maijun luo, sulki hänet syliinsä ja sanoi: „nyt, nyt tiedän, mitenkä Maijukulta voi terveeksi tulla! Saat joka päivä olla kylvyssä ja sitte kyllä paranet!”

Katri kokosi nyt Maijun vaatteet pieneen kirstuun; vielä otti saipuaa, pesusienen ja villavaipan ja nyt lähdettiin kylpymatkalle. Oli kaunis ilma ulkona ja matkakin kukkais- ja hedelmätarhan kautta oli sangen suloinen. Kyökki-puutarhassa oli räystään alla suuri amme, johon sadevettä koottiin; se oli heidän matkansa määrä.

„Tässä nyt sinua kylvetän ja valelen”, puhui Katri Maijulle; „pesen pehmeällä vampulla ja kuivaan hienoisessa vaipassa. Sadevesi on yhtä hyvää kuin merivesi, siitä olen varma. Ja nyt Maiju riisuttiin, kylvettiin ja pestiin, pyhittiin ja puetettiin. Paljo oli puuhaa Katrilla: mutta hän olisi tehnyt vaikka 100 kertaa enemmän työtä, jos Maiju vaan olisi tullut terveeksi. Sitte he kävelivät ja leikkivät puutarhassa kukkasten ja perhosten kesken.


Monena päivänä tuli Katri sitte kylpyammeelle nukkensa kanssa ja samat temput tehtiin. Mutta voi! Ei näyttänyt Maiju-rukka tulevan ensinkään paremmaksi: hänen hiuksensa vanuivat kauhean takkuisiksi, kaikki puna lähti poskilta pois ja käsivarret — ne kerran lähtivät ihan irralleen. Tämä oli suuri suru Katrille ja hän itki silmänsä punaisiksi. — Tuon huomasi Katrin äiti ja hän kysyi, mikä tyttöänsä vaivasi. Katri kertoi asian alusta alkaen ja mistä syystä hän näin oli tehnyt. Äiti silloin suuteli surullista tyttöänsä ja kuiskasi hänen korvaansa, että hän oli pieni ymmärtämätöin lapsi. Sitte hän kertoi, että aina oli paras kysyä lääkäriltä neuvoa, ennenkuin sairaille mitään tehdään. Ja äiti oli Katrin paras lääkäri; jos Katri olisi kysynyt häneltä, olisi hän antanut paremman neuvon.

Nyt otti äiti nuken, vei sen kaupunkiin jollekin, joka osaa nukkia parantaa.

Seuraavana päivänä sai Katri sen eheänä takaisin. Silloin hän sai kutsua Helmin luokseen. He leikkivät vieraissa-käyntiä ja joivat kahvia pienistä kupeista.

Tilhi 1/1884.